Το ιδεατό δεν είναι να πληρώνουμε περισσότερους φόρους, αλλά λιγότερους

*του Γιώργου Καισάριου για το "www.capital.gr"
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που είχε καλλιεργηθεί από την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου μερικές δεκαετίες τώρα, είναι ότι στην Ελλάδα δεν πληρώνουμε φόρους. Τόσο μάλιστα έχει εμπεδωθεί στο DNA του μέσου πολίτη αυτή η άποψη, που όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει ότι ο λόγος που η Ελλάδα έφτασε στο σημερινό χάλι είναι διότι δεν εισπράττει αρκετούς φόρους και είναι και ο λόγος για τον οποίον το κράτος έχει πέσει έξω.
Μάλιστα, ακόμα και σήμερα ορισμένοι νομίζουν ότι τα περί εισφοροδιαφυγής έχουν κάποιο νόημα. Υπάρχει η αντίληψη δε ότι αν μπορούσαμε να εισπράξουμε τις εισφορές που θεωρητικά κάνει να εισπράξουμε, θα είχαμε λύσει το ασφαλιστικό.
Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική. Για παράδειγμα ήδη πληρώνουμε από τις υψηλότερες εισφορές ως ποσοστό του συνολικού κόστους από τη μεριά του εργοδότη στον κόσμο. Άρα το πρόβλημα δεν είναι οι εισφορές, αλλά το ότι το συνταξιοδοτικό μας σύστημα έχει πτωχεύσει από τις τεράστιες συντάξεις που δίναμε τόσα χρόνια (τώρα είναι αργά για κλάματα). Κάτι ακόμα: όσοι νομίζετε ότι οι εισφορές είναι κουμπαράς, κάνετε λάθος. Είναι φορολογία.
Τα περί του ότι δεν πληρώνει ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας φόρους, επίσης δεν στέκουν.
Διότι όταν κανείς κοιτάξει το total tax burden στην οικονομία, βλέπει ότι είμαστε περίπου στο μέσο όρο των χωρών του ΟΑΣΑ.
Αυτό βασικά σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν υπολείπεται φορολογικά έσοδα όπως ορισμένοι μας λένε και θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, αλλά είμαστε στο μέσο όρο. Και όσον αφορά την τωρινή κρίση, δεν έχει σχέση με μειωμένα έσοδα, αλλά με σπάταλη πόρων περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα προχτεσινά στοιχεία από τον ΟΟΣΑ (διαβάστε: ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν ελαφρά το 2013) τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδος ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2013 ήταν 33,5% έναντι 33,7% το 2012. Σημειώστε παρακαλώ ότι τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ως ποσοστό στα ίδια επίπεδα προ κρίσης.
Άρα αγαπητέ αναγνώστη, ποιο είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα, από την στιγμή που τα φορολογικά μας έσοδα είναι αναλογικά με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ;
Η απάντηση είναι η κρατική σπάταλη, η διαφθορά και η αναποτελεσματικότητα των θεσμών. Για αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που κάποιοι θα σας πουν ότι στην Ελλάδα κανένας δεν πληρώνει φόρο, να ξέρετε ότι κάνουν λάθος, διότι πληρώνουμε αναλογικά ό,τι πληρώνουν και οι άλλοι.
Και αν σας πουν ότι θα έπρεπε να πληρώνουμε περισσότερα, σαν τη Δανία, που έχει έσοδα το 48% του ΑΕΠ, να τους πείτε να πάτε εσείς να ζήστε εκεί, διότι το ιδεατό δεν είναι να πληρώνουμε περισσότερο, αλλά να πληρώνουμε λιγότερο.
Και ως προς αυτό, προτιμώ μια χώρα όπου τα συνολικά φορολογικά βάρη είναι στο 25% του ΑΕΠ όπως οι ΗΠΑ, παρά την Δανία με 48%.

*Ο Γιώργος Καισάριος είναι ανεξάρτητος αρθρογράφος και αναλυτής και γράφει καθημερινά τις απόψεις του για τις αγορές από το 2000 στα site: "www.market-talk.net καθώς και στο "www.capital.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.