Έσβησε η φωτιά στο Βουλκάνο - Βιβλική καταστροφή στην περιοχή

Έχει καταστραφεί το 80% των ελαιοδέντρων, σε απόγνωση οι κάτοικοι
Δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή για τις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που προσπαθούσαν με κάθε μέσο να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο.Τελικά χθες το απόγευμα κατάφεραν να την σταματήσουν κυριολεκτικά έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και πριν από τα πρώτα σπίτια του Μαυροματίου Ιθώμης αφού πρώτα εκάψε ότι βρήκε από τα Ζερμπίσια έως το χωρίο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Στη συνέχεια πέρασε από το διάσελο κάτω από την Ι.Μ. Βουλκάνου έως και το Κακοπέτρι και εκεί δόθηκε κυριολεκτικά ολονύχτια μάχη με τις φλόγες ώστε να μην φτάσει το χωριό Λάμπαινα ή τη Βαλύρα. Νωρίς στις 6 το πρωί οι πυροσβεστικές δυνάμεις με υπεράνθρωπες προσπάθειες περιόρισαν τη φωτιά και με τη βοήθεια των εναέριων μέσων γύρω στις 8:30 την έθεσαν υπό έλεγχο..
Μικρές αναζοπυρώσεις υπάρχουν στο Δάσος του Βουλκάνου σε δύσβατες περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζονται από εναέρια μέσα καθώς και από πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 
Συνολικά έχουν γίνει στάχτη περίοπου 2.000 στρέμματα ενώ οι αρχές κάνουν ευθέως λόγο για εμπρησμό. Η καταστροφή είναι μεγάλη για τις καλλιέργιες της περιοχή όσο και για το περιβάλλον με συνέπεις που θα μας ακολουθούν για χρόνια αλλά το ευχάριστο είναι ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες κανένα σπίτι δεν κάηκε και κανείς άνθρωπος δεν τραυματίστηκε από την πύρινη "λαίλαπα" .
Τεράστια καταστροφή από την πυρκαγιά στα Ζερμπίσια
Σχεδόν ανεξέλεγκτη συνεχιζόταν σε ορισμένα σημεία μέχρι χθες το βράδυ, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από το μεσημέρι στα Ζερμπίσια και κινδύνεψαν σπίτια, αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος στην Αρχαία Μεσσήνη.
Λίγο μετά τις 9.00 το ενδιαφέρον όλων είχε στραφεί προς την περιοχή του Βουλκάνου, ενώ κίνδυνος αναζωπυρώσεων, υπήρχε σε αρκετά σημεία.
Στην περιοχή άμεσα βρέθηκαν πολλές εναέριες και επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης, καθώς και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Χαράλαμπος Αφάλης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Βασίλης Γεωργακόπουλος. Από την πρώτη στιγμή, στο σημείο βρισκόταν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ μηχανήματα και υδροφόρες είχαν στείλει όλοι οι γειτονικοί Δήμοι.
Αργά το απόγευμα στην περιοχή έφθασε και η 6η ΕΜΑΚ από την Πάτρα. Στην περιοχή βρέθηκαν και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου, καθώς και ο απερχόμενος και η νεοεκλεγείσα αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Αργυράκης και Ελένη Αλειφέρη, αντίστοιχα.
Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις, μιλούσαν για ζημιά που ξεπερνάει τα 15.000 στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης.
Μεγάλη κινητοποίηση
Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, κοντά στο χωριό Ζερμπίσια, έξω από το Μελιγαλά.
Στην περιοχή επιχειρούσαν 10 εναέρια μέσα (3 καναντέρ, 3 PZL και 2 ελικόπτερα), 64 πυροσβέστες, 22 αξιωματικοί, 28 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα με 23 άτομα, κάτοικοι και εθελοντές. Το απόγευμα η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο βουνό και προληπτικά εκκενώθηκαν 4 οικισμοί (Μαυρομμάτι, Δανιλέϊκα, Κροντήρες και Γκολέμι). «Ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια, ενώ η φωτιά «έγλυψε» τον αρχαιολογικό χώρο, μπαίνοντας μέσα από τα τείχη αλλά ευτυχώς χωρίς να επεκταθεί», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.
Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν άσχημες και επικρατούσαν δυνατοί άνεμοι. Η φωτιά είχε μεγάλο μέτωπο και με πολύ μεγάλη δυσκολία και υπεράνθρωπες προσπάθειες κρατήθηκε σε κάποια σημεία. «Δυστυχώς, δεν κρατήθηκε η φωτιά στην Αρκαδική Πύλη προς Νεοχώριο και πέρασε στο βουνό και έγινε μεγαλύτερη ζημιά. Υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση και ευτυχώς βοήθησε πολύ ο Υφυπουργός κ. Λαμπρόπουλος, στέλνοντας πολλές δυνάμεις και περιορίσθηκε η ζημιά», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασόπουλος
Η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια της Αρχαίας Μεσσήνης και απομακρύνθηκαν οι ηλικιωμένοι.
Πολλοί κάτοικοι ωστόσο παρέμειναν, βοηθώντας στην κατάσβεση.

Της Βίκυς Βετουλάκη από το "ΘΑΡΡΟΣ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.