Προς χρηματοδοτηση η στηριξη των πρανων του Καστρου της Κυπαρισσιας με τη συνδρομη του Προγραμματος για την Παλια Πολη

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  με δική του πρωτοβουλία και με δικές του δαπάνες,  πρωτοστάτησε στην ολοκλήρωση και  την ωρίμανση της  υπάρχουσας μελέτης  ώστε να προχωρήσει το θέμα  της στήριξης των πρανών του κάστρου που τόσα χρόνια
αποτελεί  μεγάλο «θέμα» για την Κυπαρισσία.
Το κάστρο,  αυτό το μοναδικό μνημείο που έχει ορατά στοιχεία και σημάδια πολλών ιστορικών περιόδων χρειάζεται αναστήλωση. Η αναστήλωση του κάστρου, που είναι όνειρο όλων των Κυπαρίσσιων  για δεκαετίες, δεν μπορεί να γίνει εφικτή πριν τη στερέωση των πρανών και των θεμελίων του, ανάγκη αναγνωρισμένη πολλά χρόνια αφού η επικινδυνότητά του είναι πασιφανής και για τους πλέον αδαείς.
Ο Δήμος Κυπαρισσίας είχε, από δημαρχείας Ηλία Τσίγγανου, αναθέσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την στήριξη των πρανών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.  Η μελέτη παραδόθηκε και ο Δήμος Κυπαρισσίας-τότε- επί δημαρχείας Γιώργου Σαμπαζιώτη  και με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού αποζημίωσε το Πανεπιστήμιο. Την  άνοιξη του 2013  τη μελέτη αυτή ανέσυρε ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής του Δήμου Τριφυλίας , ο Παναγιώτης Τσίγγανος, αναζητώντας λύση. Σε επικοινωνία του με την Περιφέρεια η μελέτη κρίθηκε «ανώριμη» για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.  Στο σημείο αυτό το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  προσφέρθηκε να βοηθήσει  και ο αντιδήμαρχος  μας εμπιστεύθηκε τη μελέτη. Εκτοτε, αναλάβαμε την προσπάθεια εύρεσης λύσης, η οποία απαιτούσε  εκτός από τα σχετικά κονδύλια και  μια σειρά επικοινωνιών, επαφών και αναζητήσεων.   Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2013 σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού  και την Περιφέρεια Πελοποννήσου καταλήξαμε στην ενδεδειγμένη λύση και λειτουργία. Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  ανέλαβε την ανάληψη του κόστους επικαιροποίησης/ωρίμανσης της μελέτης ώστε να είναι δυνατή η ένταξή της σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ετσι,  στις αρχές Αυγούστου 2013,  δια της εκπροσώπου του Τζίμας Ιμιρζιάδη,υπέγραψε σύμβαση ανάθεσης του έργου της ωρίμανσης της μελέτης με την  τεχνική  εταιρία μελετών  ΕΔΑΦΟΣ, συνολικού  κόστους € 16.605. Από τη στιγμή αυτή και μετά, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ώστε να προλάβουμε να υποβάλουμε το αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την προσμονή  να ενταχθεί άμεσα το έργο στο λήγον  πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση και υλοποίηση. Στις  29 Σεπτεμβρίου 2013,  η μελετητική εταιρία  μας παρέδωσε τη μελέτη,  την  οποία  προωθήσαμε  και στις 3 αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Η μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ στη συνεδρίαση της 15ης  Οκτωβρίου 2013.  Ακολούθησαν έκτοτε από το Υπουργείο Πολιτισμού  όλες οι εργασίες   προετοιμασίας του φακέλου οι οποίες διήρκεσαν περίπου 4 μήνες και σήμερα ο φάκελος είναι απόλυτα έτοιμος, με όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, μελέτες και υπογραφές  στο Υπουργείο Πολιτισμού προς υποβολή και ένταξη του έργου  σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ο  κ.Πέτρος Τατούλης , ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έχει δεσμευτεί δημόσια σε συνέντευξή του ότι θα εντάξει το έργο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το ύψος της δαπάνης για την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τη μελέτη είναι  περίπου € 1.500.000 και φορέας υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου του μεγέθους του έργου, αλλά και του μνημείου.
Μέσα από αυτή τη δημόσια επικοινωνία  το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  και η Τζίμα Ιμιρζιάδη, ως  πρόεδρος, θέλουν να ευχαριστήσουν τη Γενική Γραμματέα κυρία Λ. Μενδώνη  και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού  για την πολύτιμη συνεργασία τους. Οι υπηρεσίες  είναι  η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας όπου μέσω των διευθυντών  τους, οι οποίοι  μαζί με τους συνεργάτες τους, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια με ιδιαίτερο ζήλο για να ολοκληρωθεί με ταχύτητα η μελέτη.  Επίσης θέλουν  ακόμη να ευχαριστήσουν  τον Περιφερειάρχη κύριο Πέτρο Τατούλη, που με τη συνεργασία του με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, υποστήριζε διαρκώς την ανάγκη να προχωρεί η μελέτη. Ευχαριστούν ακόμα  τον περιφερειακό σύμβουλο κύριο Γιώργο Μπακούρο  για  το ενδιαφέρον του και την ουσιαστική και συνεχή   βοήθειά του.
Σήμερα  είμαστε σε θέση αναμονής για την ένταξη του έργου της στερέωσης των πρανών του κάστρου  σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ  μόλις αποκατασταθεί  η γραφειοκρατική  διαδικασία. Το  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  έχει εμπιστοσύνη στο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού  και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχουν σε υψηλή προτεραιότητα ένταξης το έργο του κάστρου, όπως άλλοστε κάθε έργο με ολοκληρωμένη μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.