Καλό Νερό - Το τρένο ξανασφύριξε και το υποδέχθηκαν με συγκίνηση και χαμόγελα!

Με διάχυτη, στην ατμόσφαιρα, τη συγκίνηση άκουσαν, μετά από χρόνια, ξανά χθες το πρωί το σφύριγμα του τρένου κάτοικοι της περιοχής του Καλού Νερού υποδεχόμενοι το συρμό με χαμόγελα! Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Αθήνας διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε εκδρομή με το τρένο στην διαδρομή Πύργος -Καλό Νερό – Ζευγολατιό – Τρίπολη – Άργος - Κόρινθος. Η εκδρομή έγινε επ’ ευκαιρία κίνησης υπηρεσιακού συρμού από τον ΟΣΕ στο «υπό προσωρινή αναστολή» τμήμα του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου και σε αυτή συμμετείχαν 50 φίλοι του Σιδηροδρόμου, πολίτες από την Αθήνα και κάθε γωνιά της χώρας που αγαπούν το τρένο και λατρεύουν τις εκδρομές με αυτό ανακαλύπτοντας την ομορφιά των τοπίων των διαδρομών!
Όταν ο συρμός πλησίασε στο «κλειδί», στην είσοδο του Σταθμού, με το σφύριγμα του τρένου ξύπνησαν αναμνήσεις σιδηροδρομικών και κατοίκων της περιοχής «με το τρενάκι τους», από τις παλιές καλές εποχές του Σιδηροδρόμου στο Καλό Νερό αλλά και την Κυπαρισσία! Οι εκδρομείς πανευτυχείς για την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε αυτό το πρώτο ταξίδι, χαιρετούσαν
από τα παράθυρα τον κόσμο. Όταν το τρένο σταμάτησε και άνοιξαν οι πόρτες, εκδρομείς, σιδηροδρομικοί και κάτοικοι της περιοχής αντάλλαξαν θερμές χειραψίες και «άναψαν» φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες, για να απαθανατίσουν τις στιγμές στο Σταθμό. Οι εκδρομείς δήλωναν εντυπωσιασμένοι από τη διαδρομή και τις ομορφιές που είδαν και σημείωναν πως η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού τουρισμού στην περιοχή θα έχει τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας! Μιλώντας στο «Θάρρος» ο Σταθμάρχης του ΟΣΕ Γιώργος Μπρούμας εξήρε την θετική πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδρομής από το Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου «με ένα τρένο που ξαναζωντανεύει εδώ και αρκετό καιρό τη νεκρή γραμμή» και συμπλήρωσε πως «τέτοιες πρωτοβουλίες ενθαρρύνουν την τοπική κοινωνία, δίνουν ζωή στον τόπο» επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να πάρει μέρος και ευθύνες η κάθε τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ θέλουμε βοήθεια από όλους τους φορείς ώστε το τρένο να μείνει ζωντανό και για τη Μεσσηνία…».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Νικολόπουλος είπε ότι, «σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μια πρώτη προσπάθεια, μετά από πάρα πολύ καιρό, να κάνουμε μία επαναδραστηριοποίηση της γραμμής με ένα τουριστικό – μουσειακό τρένο το οποίο κάνει το “V” της Πελοποννήσου» και σημείωσε ότι «αυτή η εκδήλωση πάει πάρα πολύ καλά, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι όλοι». Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν σε αναμονή πάρα πολλοί Έλληνες φίλοι που θέλουν να ταξιδέψουν σε αυτό το δίκτυο, αλλά και πάρα πολλοί ξένοι, όπως ο πρόεδρος των Μουσειακών Τουριστικών Τρένων της Αγγλίας! Συνεχίζοντας ο κ. Νικολόπουλος παρακάλεσε «όλος ο κόσμος και οι τοπικές αρχές και οι δημοτικές αρχές να προστατεύσουν όπως μπορούν το δίκτυο, που έχει παραμεληθεί εδώ και καιρό και λεηλατείται από κλέφτες. Να το προστατεύσουν και να το κρατήσουμε ζωντανό διότι μπορεί να δώσει πάρα πολλά πράγματα στην τοπική κοινωνία μέσω των μουσειακών τουριστικών τρένων και όχι μόνο», ενώ τόνισε ότι «η γραμμή αυτή είναι ένα πολυεργαλείο ανάπτυξης. Είναι το μεγαλύτερο μετρικό δίκτυο της Ευρώπης και έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον λεγόμενο Σιδηροδρομικό τουρισμό ο οποίος θα ενισχύσει σημαντικά την περιοχή». Αξίζει να σημειωθεί πως σε συζητήσεις που είχαμε με τους εκδρομείς εξέφραζαν την ενόχληση, τη δυσφορία τους και συνάμα την απορία τους για τη στάση του δημάρχου Καλαμάτας απέναντι στην εκδρομή με το τρένο – που αρχικά είχε σχεδιαστεί το τρένο να φτάσει μέχρι την Καλαμάτα – αλλά, όμως επειδή ο δήμος Καλαμάτας έχει κλείσει τα «πασάγια» με άσφαλτο ή τσιμέντο ήταν αδύνατο ή άκρως επικίνδυνο το τρένο να περάσει από αυτές τις γραμμές! Εντύπωση, δε, στους κατοίκους της περιοχής προκάλεσε το γεγονός ότι πέραν του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου του Καλού Νερού κανένας άλλος από το Δήμο Τριφυλίας παρέστη!

Του Ηλία Γιαννόπουλου
απο το ''ΘΑΡΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.