Με χορούς, μουσικές και χρώματα πλημμύρισε η πλατεία της Κυπαρισσίας

Με χορούς, μουσικές και χρώματα από παραδοσιακές στολές πλημμύρισε η κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας το βράδυ του Σαββάτου στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το οποίο έχει ξεκινήσει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας εδώ και δέκα χρόνια και αποτελεί την σημαντικότερη πολιτιστική εκδήλωση της ευρύτερης περιοχής. Η κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας κατακλύστηκε από κόσμο που απόλαυσε μια 3ωρη παράσταση με ποικιλία χορών από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μολδαβία και την Βουλγαρία. Στο φεστιβάλ εμφανίστηκαν
τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Κυπαρισσίας που συμμετείχε με 4 χορευτικά τμήματα και δάσκαλο χορών τον Κωνσταντίνο Τζανέτο, το Grupo folklorico da escola secundaria de Valongo από την Πορτογαλία, ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στρουσίου «Ο Περικλής» με δάσκαλο χορών τον Αριστοτέλη Κλαμαργιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων με χορούς από τη Νότια Μολδαβία με το χορευτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί στο σύλλογο από Μολδαβούς που μένουν στην περιοχή και δάσκαλο χορών τον Τάσο Καλογερόπουλο, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου με διδασκαλία χορών από το Χαράλαμπο Τσιάμη, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών με διδασκαλία χορών από το Νίκο Αθανασόπουλο και το Folk Dance Group “Razvitie” Sevlievo από την Βουλγαρία.

Πριν ξεκινήσει η πανδαισία του χορού που κατέπληξε ευχάριστα τους πάντες, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας Παρασκευή Παντελάκη, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το καλοκαίρι. Οπως είπε "το φεστιβάλ είναι ένα ξεχωριστό γεγονός για την Τριφυλία, καθώς δίνεται η δυνατότητα να προβάλουμε τον πολιτισμό της περιοχής σε διεθνές επίπεδο, συγχαίροντας τον ΜΕΣΚ για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει". Κλείνοντας καλωσόρισε τα χορευτικά συγκροτήματα ευχόμενη σε όλους καλή επιτυχία.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς έδωσε τα συγχαρητήριά του στον ΜΕΣΚ για την προσφορά του στον πολιτισμό της περιοχής επί 30 χρόνια. Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τόνισε, τέτοιες πρωτοβουλίες της στηρίζει σε μια περίοδο δύσκολη και γκρίζα, υπογραμμίζοντας ότι "είναι σημαντικό να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομία, τα ήθη και τα έθιμά μας".

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ επισήμανε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους συλλόγους οι οποίοι παρά την εποχή της κρίσης δραστηριοποιούνται και παράγουν χάρις στους ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό. "Ο χορός δίνει φτερά όχι μόνο στα πόδια μας αλλά και στην ψυχή μας. Ο χορός όπως και πολλά άλλα είναι γλώσσες πανανθρώπινες, αγάπης και ειρήνης" σημείωσε. Συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης, εξάροντας την λειτουργία του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων με αλλοδαπούς συμπολίτες, τονίζοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι, καθώς "όλη η πατρίδα μας και ο Δήμος Τριφυλίας έχει γίνει πολυπολιτισμικός, άρα πρέπει να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους και να τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία μας".

Η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά τιμώντας τους ανθρώπους που στηρίζουν τον πολιτισμό επισήμανε ότι η συγκεκριμένη βραδιά είναι αφιερωμένη από τον ΜΕΣΚ σε 3 ανθρώπους που έχουν συμβάλει στα πολιτιστικά δρώμενα και την αναβάθμιση της πόλης, στον Κωνσταντίνο Αρνόκουρο, τον Βένο Κάκκαβα και τον Βασίλη Δημητρόπουλο. Αναφερόμενη στον κ. Αρνόκουρο, που ήταν παρών, τόνισε ότι με όλη του την στάση έχει αποδείξει ότι μέσα στην άνυδρη ψυχή μας πάντα κοιμάται μια μικρή σταγόνα δροσιάς. Σημείωσε ότι η αγάπη του, η προσφορά του και προπαντός η μετριοπάθειά του αποτελούν τριάδα αδιαίρετη που κλίνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε όλες τις πτώσεις, παραδίδοντάς του την τιμητική πλακέτα του συλλόγου και ένα αναμνηστικό δώρο.

Το φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.